Afscheidsfotografie

WAAROM AFSCHEIDSFOTOGRAFIE | WERKWIJZE | TARIEVEN

“Foto’s houden herinneringen levend”

WAAROM AFSCHEIDSFOTOGRAFIE

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er moeten veel beslissingen genomen worden om de uitvaart vorm te geven. Hierbij is voor de nabestaanden steeds meer mogelijk.

Of je foto’s laat maken van de uitvaart, en de dagen daaraan voorafgaand, is een van die beslissingen. Een overlijden is een belangrijke gebeurtenis, vol emoties. Er zijn verschillende redenen om er foto’s van te laten maken.

Herinneringen vasthouden
Herinneringen vasthouden iseen belangrijk argument om foto’s te laten maken, ook bij een uitvaart.  Uitvaartfotografen leggen zo veel mogelijk van het proces vast. Zij worden soms al enkele dagen voor het overlijden ingeschakeld, bijvoorbeeld om het afscheid van de overledene en het sluiten van de kist te fotograferen.

Je leeft in een roes
Het is onmogelijk om je later alles te herinneren van de uitvaart. Zijn er foto’s van, dan kun je achteraf bekijken wat er gebeurd is. Het geeft antwoord op vragen als: Wie waren er allemaal? Hoe was de sfeer?
Op de foto’s kun je zien dat er niet alleen veel verdriet was, maar dat er ook mooie momenten waren: er werd gelachen, er was warmte, troost en verbondenheid. Een goede fotograaf legt die waardevolle momenten vast.

Steun, warmte, verbondenheid, mooie momenten
Op de foto’s kun je zien dat er niet alleen veel verdriet was, maar dat er ook mooie momenten waren: er werd gelachen, er was warmte, troost en verbondenheid. Een goede fotograaf legt die waardevolle momenten vast

Mensen die er niet bij kunnen zijn
Ook mensen die niet bij de uitvaart konden zijn, krijgen een beeld van de uitvaart en kunnen die op afstand toch nog meemaken: Wat is er gebeurd? Hoe was de sfeer? Wie waren erbij?

Erover praten
Het fotoalbum van de uitvaart is voor de nabestaanden van grote waarde. Door het aan anderen te laten zien komt er een gesprek op gang en praat je met elkaar over de uitvaart. Ook worden er herinneringen opgehaald aan de overledene.

Troostend en emoties (her)beleven
Foto’s kunnen troostend zijn op momenten dat je daar behoefte aan hebt. Je hoeft er niet de hele tijd naar te kijken maar haalt ze tevoorschijn op moeilijke momenten, als je verdrietig bent, behoefte hebt aan troost of om je emoties te uiten.

Voor de kinderen
Het is belangrijk de herinneringen aan de uitvaart vast te houden om ze zo door te kunnen geven aan de volgende generatie. Erg jonge kinderen die een uitvaart meemaken begrijpen nog niet wat er gebeurt. Als ze later de foto’s bekijken, zien ze dat ze erbij waren. Dat maakt het gesprek makkelijker. Zo wordt het beeld van het overleden gezinslid levend gehouden. Ook als kinderen niet bij de uitvaart aanwezig waren, of later geboren zijn, kunnen foto’s helpen om te laten zien dat het gezin groter is geweest.


WERKWIJZE

Na de eerste kennismaking spreken we aan de hand van het draaiboek door wat er van mij verwacht wordt. Welke momenten wil je in beeld gebracht hebben? Dit kunnen allerlei momenten zijn: het opbaren, het sluiten en uitdragen van de kist, de condoleance of wake, de reis naar het uitvaartcentrum, de uitvaart(ceremonie) zelf en het samenzijn daarna. Daarnaast hoor ik graag welke mensen belangrijk zijn om gefotografeerd te worden. Ook kan het zijn dat bepaalde mensen juist niet gefotografeerd willen worden.

Ik ben een extra paar ogen die op de afgesproken momenten een mooie herinnering van het afscheid vastlegt. Ik breng sfeervol de dierbare momenten in beeld, en heb oog voor wat gewenst is en wat niet. Daarbij werk ik tactvol, rustig, onopvallend, persoonlijk, heel geruisloos en amper zichtbaar. Ik maak vooral gebruik van het aanwezige licht en zal flitslicht zo veel mogelijk vermijden.

Een paar weken na de uitvaart krijg je een selectie van de foto’s op een usb-stick en bespreken we samen jouw wensen voor een fotoalbum. Voorbeelden van foto’s die ik gemaakt heb tijdens een uitvaart zijn hier te zien.


TARIEVEN

Een afscheidsreportage kan bestaan uit:

  • wake/condoleance
  • opbaring/kist sluiten
  • herdenkingsdienst
  • het definitieve afscheid (teraardebestelling/crematie)
  • bijeenkomst na afscheid
  • as verstrooiing

De reportage wordt op maat en naar wens van de nabestaanden samengesteld.

Het mooiste is een fotoalbum van de reportage. Daarmee heb je een mooi verslag van de dag, dat je kunt bekijken waar, wanneer en met wie je maar wil.

Een reportage start vanaf € 360,-

Een mini fotoalbum kost € 39,95

Een fotoalbum bestel je vanaf € 295,-

Om een goede offerte te maken, breng ik alle wensen in kaart. Prijzen passen bij de persoonlijke invulling van jouw afscheid en zijn op aanvraag.